Szobalány

Mit csinál egy szobalány Ausztriában?

Szobalány, takarítónő (németül Zimmermädchen) nem igényel szaktudást, annál fontosabb az állóképesség és az akaraterő. Helyenként változik egy szobalány feladata, attól függően hogy hotelban, fogadóban vagy hüttében dolgozik-e, illetve hogy hány szobalány kolléganője van még. 
Feladatai:
  • természetesen a szobatakarítás, ha a vendégek távoznak, akkor teljesen kikell takarítani az egész szobát, ha viszont még ott tartózkodnak akkor elég csak felületesen, kukákat kiüríteni, új törölközőt adni, törölgetni
  • mosás, vasalás mindennapos tevékenység, a lehúzott ágyneműket, konyhai törlőket kikell mosni, majd géppel vasalni
  • recepció, lépcsők takarítása, virágok locsolása és amikre a főnök utasít,
  • ritkán, bár előfordul hogy a szobalánynak esténként a konyhán is kell segédkezni


Mennyit keres egy szobalány Ausztriában?

Helyenként változó, de olyan 1200-1500 euró közé tehető a havi fizetés. Erre jön még a borravaló, illetve az úgynevezett szezonpénz. A szezonpénzt a szezon végén kapod, gyakran még ez egy plusz 1 havi fizetést jelent. Egy 5 hónapos szezon alatt abszolút elképzelhető hogy 2- 2,5 millió forintot megkeresel. Akár az egészet elteheted, mivel szállásra és étkezésre nem kell költened.

Hány órát dolgozik egy szobalány Ausztiában?

40-54 óra között. Természetesen mindenhol más, célszerű írnod a ledolgozott óráidat, mivel a túlórákat kötelesek kifizetni.

Hány éves korig lehet szobalányként dolgozni?

Én úgy gondolom hogy ez sehol sincs megszabva. Több olyan kolléganőm volt Ausztriában szobalány aki már bőven az idősebb korosztályban volt, s tanulni soha sem késő elkezdeni.

Te is szeretnél Ausztriában dolgozni?

Tanulj 2-3 hónapot intenzíven. Tanuld meg németül, kiejtéssel az Ausztriai munka gyorsan című könyvből hogy milyen feladataid lesznek Ausztriában, illetve hogy milyen szavakat kell majd tudnod. Sok száz szó és feladat vár a könyvben németül, kiejtéssel leírva. Tudni fogod amit egy szobalánynak tudnia kell.


Nemtudod hol találod az asztriai hotel hirdetéseket? Nemtudod hogyan kell jelentkezni?
A könyvből megtanulsz német nyelvű önéletrajzot írni, megtudod hol találod az állásokat és hogy hogyan tudsz közvetlenül a munkaadónál jelentkezni.